Tjejjouren arbetar med unga personer som identifierar sig som tjejer eller icke-binära i behov av stöd. Vi finns i Katrineholm och Vingåker, men du har rätt att kontakta oss även om du bor någon annanstans. Till tjejjouren kan en vända sig med alla typer av funderingar eller problem. Vi är inga experter, men vi finns här för dig oavsett stödorsak. Många gånger vill en bara ha någon som lyssnar och det är det vi är till för. Följ oss gärna på Instagram och TikTok (@jourmiranda) om du vill veta mer om vår verksamhet!
Chatta med oss på https://tjejjourenmiranda.chatt.unizonjourer.se. Ingen fråga är för liten eller stor!
Tjejjouren Miranda har stödverksamhet för de som önskar någon att prata med. Vi erbjuder stöd på flera olika sätt, där du kan välja den stödform som passar dig bäst. Det finns inget som är för stort eller för litet för oss - vi lyssnar och stöttar på dina villkor! I all stödkontakt med oss kan du vara anonym, du behöver alltså inte säga vad du heter.
Chatt
Om du önskar prata med oss via chatten, behöver du inte boka tid. Där ställer du dig i kö, så släpper vi in dig i chattrummet när det är din tur. Vår chatt har öppet på onsdagar 18-20 och fredagar 17.30-19. I chatten möter du våra volontärer, vilka har tystnadsplikt. Det betyder att det ni pratar om i chatten, stannar i chatten. Du hittar oss här: https://miranda.chatt.tjejjouren.se/
Telefonstöd
Du kan ringa till oss måndag till fredag kl. 8:00-15:00. Vi kanske inte alltid kan svara, men prata då in ett meddelande så ringer vi upp dig så snart vi kan.
Fysiska stödsamtal
Vi erbjuder samtal på vår samtalsmottagning i Katrineholm, eller annan plats som passar dig. Vi ses 45-60 minuter, och pratar om det som du vill prata om. För dessa samtal, måste man boka tid. Bästa sättet att göra det, är att maila oss först på tjej@jourmiranda.se eller skriva till oss på vår instagram @jourmiranda.
Annat stöd
Det finns många olika jourer för barn och unga i Sverige, vilka är mer eller mindre specialiserade på olika områden. Till exempel finns transjourer vilka är särskilt kunniga i hbtqia-frågor, samt jourer med fördjupad kunskap och erfarenhet i att möta personer utsatta för sexuella övergrepp. Söker du kontakt med en annan jour än vår, kan du maila oss så hjälper vi till med att hitta rätt jour för dig. Annars hittar du fler här: https://unizon.se/hitta-jour
En vanlig orsak till att tjejer tar kontakt med oss, är att man har frågor och funderingar kring en kärleksrelation. Det kan handla om att ens partner är svartsjuk, eller gjort en ledsen och rädd. Ibland kan sådana handlingar vara våld. Nedan finns lite exempel på hur våld i ungas relationer kan se ut. Du kan också titta på serien "Dör för dig", som UR gjort. I serien visas hur en relation eskalerar från kärlek till yttringar av våld. Se den här: https://urplay.se/serie/221483-dor-for-dig?utm_source=ur.se&utm_campaign=vinr_2021&utm_content=link
Fysiskt våld:
Slå, sparka, ta stryptag, dra i håret, rivas, bitas, brännmärka, knuffa och att använda olika former av tillhyggen
Psykiskt våld:
Nedsättande kommentarer om utseende, vikt eller klädsel- kränkningar, rasistiska- sexistiska eller hotfulla kommentarer
Kontroll på olika sätt; bestämma när och hur ni ska ses, bestämma vem/vilka du får umgås med, bestämma vad du ska ha för kläder på dig, ringa, smsa, snapa hela tiden för att få veta vad du gör
Hen kontrollerar dina sociala medier, har dina lösenord och kräver att få se vem du skriver med.
Latent våld (dolt/tyst):
Blickar, suckar, kroppsspråk som gör att du vet att hen är arg/irriterad och att det kommer bli värre sen om du inte ”skärper dig”. Att skrämmas och hota dig utan att egentligen inte säga något.
Sexuellt våld:
Kan handla om våldtäkt, sexuella övergrepp och tafsa/smeka utan samtycke
”Tjatsex”, tvingas titta på porrfilm eller tvingas se på när andra har sex, tvingas ta på sig själv eller någon annan mot sin vilja.
Tvingas ta bilder på sin avklädda kropp/nakenbilder mot sin vilja, bli filmad eller dokumenterad under sexuella handlingar.
Tvingas till att utföra sexuella handlingar på sig själv genom t.ex. webcam, nätforum och sociala medier, och hota om att sprida dessa filmer/bilder till familj, skola, vänner eller allmänhet.
Tvingas sälja sin kropp i utbyte av saker eller pengar, eller tvingas sälja sex genom någon annan.
Vilka utsätts och i vilken utsträckning?
Den senaste svenska studien om omfattningen av ungas relationsvåld visade att 56 procent av tjejerna utsatts för psykiskt våld via digitala medier och 46 procent för psykiskt våld ansikte-mot-ansikte, av en nuvarande eller tidigare partner. Bland tjejerna hade 20 procent utsatts för fysiskt våld och 44 procent för sexuellt våld (Brå, 2021).
Ungdomarnas egna reflektioner i studien:
Unga önskar mer kunskap, bättre upptäckt av våld och förbättrat stöd till utsatta.
Beskrivning av var gränsen går mellan sunda och osunda relationer?
Ett ungdomligt perspektiv på våld i nära relationer från samhället!
Vuxna som ser, lyssnar och agerar
Rutinmässiga frågor om våld på rätt sätt.
Lättillgänglig information om var unga kan vända sig för att få hjälp. Anonymt stöd är viktigt, som första steg, särskilt om den unga inte pratat med föräldrarna om det.
Vårt telefonnummer är 0150-780 44, där vi svarar i mån av tid. Om du önskar råd och stöd kan du även ringa Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50. Är ditt ärende akut - ring 112.