BARN

BARN

Vi på Kvinno- och Tjejjouren Miranda jobbar för att alla barn ska få må bra, och känna sig trygga. Barn är alla under 18 år.

Ingen får göra barn eller ungdomar illa. Men det finns de som gör det ändå. Ingen får slå eller sparka någon annan, hota eller skada med ord. Ingen får heller tvinga någon till kramar, pussar eller sex. Om det hänt dig eller någon annan i familjen har du rätt att få stöd och hjälp!

I en del familjer bråkar de vuxna mycket med varandra. Och i en del familjer bråkar de vuxna mycket med barnen. Det brukar finnas flera barn i varje klass som har en vuxen i familjen som ibland skriker och slåss, som skrämmer de andra i familjen. Det här kallas för våld, och är sådant som skrämmer eller gör ont. Våld kan göra ont på kroppen om någon slår, men det kan också handla om ord som gör ont på insidan. Att vara barn i dessa familjer kan göra en både ledsen och rädd.

För dig som behöver stöd

Alla människor har rätt att leva ett liv fritt från våld. Detta gäller såklart också barn! Därför finns det hjälp att få. Kvinno- och Tjejjouren MIranda finns för dig som lever med våld i hemmet - oavsett om du identifierar dig som tjej, kille, eller någonting annat. Vi finns här för dig om du önskar någon att prata med. Du kan ringa, maila eller chatta med oss. Du behöver inte berätta vad du heter eller hur gammal du är - alla som söker stöd hos oss har rätt att vara anonym.

Om du väljer att berätta vem du är, och vi är oroliga för hur du mår eller att du ska fortsätta uppleva läskiga och skrämmande saker som våld - har vi anmälningsplikt. Det betyder att vi kontaktar Socialtjänsten - helst tillsammans med dig - för att be dem om ytterligare hjälp. Socialtjänsten kan erbjuda både dig och de vuxna i din familj hjälp så att ni inte behöver leva med våld längre.

Till dig som är yrkesverksam och jobbar med barn

I Sverige lever cirka 200 000 barn med våld i hemmet. Detta motsvarar tre barn i varje klass. En majoritet av dessa barn, blir också direkt utsatta för våld. Trots detta, är det relativt ovanligt att vi på Kvinno- och Tjejjouren Miranda blir kontaktade av just barn som lever med våld. Detta tror vi dels beror på den tystnadskultur som barnen växer upp med - att de får inpräntat från tidig ålder att aldrig prata om detta med andra - men också en okunskap. Barnen kan inte sina rättigheter, och vet därför inte heller sina möjligheter att få stöd och hjälp. Där är Ni yrkesverksamma som dagligen möter barn ovärderliga, för ni kan hjälpa oss att sprida denna kunskap till barnen!

Vi erbjuder kostnadsfria föreläsningar för yrkesverksamma om "Barn som upplever våld", och kommer också gladeligen ut och möter era barn för samtal och diskussioner om Allas lika värde och Våld. Maila oss på kvinna@jourmiranda.se så kan vi planera ett upplägg som passar just din arbetsplats.

Maila för att boka tid för samtal, kvinna@jourmiranda.se

Vårt telefonnummer är 0150-780 44, där vi svarar i mån av tid. Om du önskar råd och stöd kan du även ringa Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50. Är ditt ärende akut - ring 112.

AKTUELLT

Engagera dig

Vill du engagera dig?

Det finns alltid behov av frivilliga krafter som vill göra en insats tillsammans med oss. Som volontär hos Miranda kan du hjälpa till med olika saker. Du bestämmer själv hur mycket och hur ofta du kan och vill engagera dig..

Vi använder INTE cookies på denna sajt av säkerhetsskäl.